Warsztaty „Od ziarenka do bochenka”
Prowadzenie: Maciej Grzymisławski
Zapraszamy do Pracowni artystycznej z pięknym krajobrazem wsi Żychlewo, gdzie odkryjesz tajniki tradycyjnego pieczenia chleba. Warsztaty obejmują:
-
Poznanie ziarna: Dowiesz się o różnych rodzajach ziaren i ich właściwościach.
-
Mielenie w żarnach: Nauczysz się, jak samodzielnie mielić ziarno na mąkę, używając tradycyjnych metod.
-
Przygotowanie ciasta: Pod okiem eksperta poznasz sekrety wyrabiania i fermentacji ciasta chlebowego.
-
Pieczenie chleba: Zobaczysz, jak piecze się chleb, a także będziesz mieć okazję samodzielnie upiec swój bochenek.
-
Degustacja: Na koniec wspólnie degustujemy świeżo upieczony chleb, rozmawiając o jego smaku , kolorze, wyglądzie itp. .
Zajęcia przeznaczone są dla dorosłych, a ilość miejsc jest ograniczona do 10 osób, co zapewnia indywidualne podejście i komfort pracy w małej grupie.